چرا ولایت و رهبری در اسلام مهم است؟
فرمول محاسبه امام چیست؟
چرا ولایت و رهبری در اسلام مهم است؟
سه مثال کوتاه:
مثال 1:
امام علی علیه السلام می توانستند اقدامات لازم برای دفن بدن مطهر پیامبر (ص) را به یکی از یاران مورد اطمینان مثل ابن عباس یا زبیر و یا سلمان واگذارند و خودشان دست به اقداماتی برای پی گیری امر جانشینی پیامبر بزنند. دوستان مورد وثوق را فراخوانی کنند و با آنها مشورت نمایند یا حداقل به سقیفه تشریف ببرند تا در تصمیم گیری ها اثر بگذارند.
چرا که دیدیم در اثر تعیین نابجای یک خلیفه ، مسلمین بیش از هزار سال از نعمت امام عادل محروم شدند.
مثال 2:
هنگامی که حضرت علی (ع) همراه با فاطمه زهرا (س) به منزل یاران در مدینه می رفتند و از آنها می خواستند از ولایت ایشان پشتیبانی کنند، مسلما اگر به افراد قول ولایت استانها را می دادند، عده زیادی طرفدار پیدا می کردند، کار خلافی هم نبود چون در نهایت آن حضرت نیاز به فرماندار برای استانها داشتند، اما امام فقط از آنها تقاضای طرفداری را داشتند، بدون این که قول یا دلگرمی به آنها بدهند، به این ترتیب کار به بن بست خورد.
مثال 3 :
کافی بود امام علی علیه السلام حداقل امتیازاتی به طلحه و زبیر و معاویه می دادند، آنوقت آن سه جنگ پیش نمی آمد و حکومت ایشان تضعیف نمی شد، آنهمه فتنه در عالم اسلام پیش نمی آمد و تمام مال و جان و ناموس مردم مسلمان سالهای سال بدست بنی امیه و بنی عباس و خاندان آنها نمی افتاد و هزاران برابر خسارت به مسلمین و نسل های بعدی وارد نمی شد!
پاسخ:
معصوم بودن امام و اطاعت بی چون و چرا از امام به همین دلیل است، فرمول محاسبه امام با ما فرق دارد، دید امام عمیق و از روی عاقبت اندیشی است و مبنای قرآنی دارد. معاویه می تواند مالک اشتر را مسموم کند تا حکومت خود را تداوم بخشد ولی امام برای تداوم حکومت اسلامی دست به این امور نمی زند.
امام برای رفع یک مشکل، دست بکار مشکوک و غیر انسانی نمی زند، با تحریک دنیا دوستی دیگران به دنبال یارگیری نیست.
اگر امام در جامعه اسلامی نباشد مردم به خطا می روند ، به همین خاطر است که پیامبر و ائمه بارها تکرار کرده اند: هر کس امام زمان خودرا نشناسد، دینداری او بی ارزش و مانند دوران قبل از ظهور اسلام است .
درسهایی از تاریخ اسلام/ سید محمد حسین مرکبی